Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Οι σχεδιαστές μας

Bruno Mathsson

Με τα εξαιρετικά σχέδιά του και την έμφαση στην άνεση και την ποιότητα, ο Bruno Mathsson δημιούργησε κλασικά έπιπλα που απολαμβάνουν γενιές. Κανείς δεν έχει ασκήσει μεγαλύτερη επίδραση στη μοντέρνα σουηδική σχεδίαση επίπλων από τον Mathsson.

Τα άνετα καθίσματα είναι τέχνη, αλλά δεν θα έπρεπε. Η κατασκευή επίπλων για να κάθεστε πρέπει να γίνεται με τόσο περίτεχνο τρόπο που το να κάθεστε σε αυτά να μην απαιτεί περίτεχνες διαδικασίες.

Bruno Mathsson

Η ιστορία του Bruno Mathsson

ΕΙΝΑΙ ΔΥΣΚΟΛΟ ΝΑ ΦΑΝΤΑΣΤΟΥΜΕ που θα ήταν το σουηδικό σχέδιο σήμερα χωρίς τον αρχιτέκτονα και τον σχεδιαστή Bruno Mathsson. Θεωρούμενος από πολλούς ως ένας από τους μεγαλύτερους σχεδιαστές επίπλων του 20ού αιώνα, ο Mathsson βοήθησε στην ανάπτυξη του σύγχρονου σουηδικού στυλ και επηρέασε γενιές σχεδιαστών με έμφαση στην άνεση και την ποιότητα. Γεννημένος στην πόλη Värnamo το 1907, φάνηκε από νωρίς στη ζωή του ότι θα ακολουθούσε το πεπρωμένο του. Ήταν λάτρης της καλής φυσικής κατάστασης και του χειμερινού μπάνιου και περνούσε πολύ χρόνο με το να κοιμάται έξω σε ένα ειδικά σχεδιασμένο κρεβάτι. Για να αντέξει στο κρύο φορούσε ένα σκουφί με μεταξένια επένδυση. Η αγάπη του για τη φύση επηρέασε άμεσα τα σχέδιά του. Προτιμούσε φυσικά υλικά, όπως λινό, δέρμα και ξύλο. Δεν θα βρείτε πολλές απότομες γωνίες στα σχέδια του Mathsson. Αντίθετα, οι οργανικές δημιουργίες του διαμορφώθηκαν προσεκτικά για να ταιριάζουν με το ανθρώπινο σώμα. Για να δημιουργήσει την τέλεια καμπύλη για μια καρέκλα, για παράδειγμα, κάθισε σε εκχιονιστικό και μελέτησε το αποτύπωμα που άφησε το σώμα του.

Η ΑΛΛΗΛΕΠΙΔΡΑΣΗ ανάμεσα στα έπιπλα και τους ανθρώπους που τα χρησιμοποιούν παρέμεινε σημαντική καθ' όλη τη διάρκεια της σταδιοδρομίας του. Ο Mathsson και ο Eric Ljung της DUX γνωρίστηκαν τη δεκαετία του 1950 και έγιναν φίλοι. Ο Mathsson και η DUX ξεκίνησαν μια στενή δημιουργική συνεργασία τη δεκαετία του 1960 και του 1970. Ο Mathsson αφιέρωσε πολύ χρόνο στην έρευνα και την ανάπτυξη. Αποκαλεί τη δουλεία του «ο μηχανισμός καθίσματος.» Αυτό οδήγησε σε έπιπλα που δημιουργήθηκαν με ασυμβίβαστη αφοσίωση στη μορφή και τη λειτουργία. Στην DUX, έχουμε την τιμή να παράγουμε τις καρέκλες Jetson, Pernilla, Karin και Ingrid από το 1969. Σήμερα είναι γνωστές σε όλο τον κόσμο για την εξαιρετική τους κομψότητα και άνεση. «Οι καρέκλες πρέπει να κατασκευάζονται με τέτοιο τρόπο ώστε το να καθίσετε σε αυτές να μην απαιτεί καμία ικανότητα,» δήλωσε ο Bruno Mathsson. Η τήρηση αυτής της δήλωσης οδήγησε σε μια σειρά εμβληματικών επίπλων που θα αγαπηθούν από πολλές γενιές.

1907
Ο Bruno Mathsson γεννήθηκε στο Värnamo.

1930
Ο Mathsson παρουσιάζει μια καρέκλα μπαρόκ σε μια έκθεση στο Värnamo και κερδίζει βραβείο. Ξοδεύει τα χρήματα ταξιδεύοντας στη Στοκχόλμη, όπου αντλεί έμπνευση.

1937
Ο Mathsson κάνει το διεθνές ντεμπούτο του στο σουηδικό περίπτερο του Paris Expo. Ο όρος Swedish Modern είχε ήδη χρησιμοποιηθεί.

1944
Ο Mathsson σχεδιάζει την καρέκλα Pernilla, που πήρε το όνομά της από τη δημοσιογράφο Pernilla Tunberger.

1948–49
Ο Mathsson και η σύζυγός του Karin ταξιδεύουν στις ΗΠΑ, όπου συναντούν τους Charles και Ray Eames, Hans και Florence Knoll, Marcel Breuer και Frank Lloyd Wright.

1966
Κατασκευάζεται η καρέκλα Jetson, ένα μοναδικό σχέδιο με αιωρούμενο κάθισμα.

1969
Κυκλοφορεί η καρέκλα Karin με άμεση επιτυχία.

1984
Ιδρύεται το βραβείο Bruno Mathsson

Έπιπλα DUX σχεδιασμένα από τον Bruno Mathsson

Άλλοι σχεδιαστές DUX

Portrait of the architectural partnership Claesson Koivisto Rune

Claesson Koivisto Rune

Αυτό το παγκοσμίου φήμης εργαστήριο αρχιτεκτονικής και σχεδιασμού αποτελείται από το εξαιρετικό τρίο των Σουηδών σχεδιαστών, Mårten Claesson, Eero Koivisto και Ola Rune. Τα έπιπλά τους δημιουργήθηκαν από διεθνείς επιρροές και μια κομψή γλώσσα σχεδιασμού.

Διαβάστε περισσότερα εδώ

Norm Architects

Η δανέζικη εταιρεία σχεδιασμού και αρχιτεκτονικής Norm Architects είναι ένα από τα πιο δημοφιλή στούντιο της Δανίας, γνωστά για την αρχιτεκτονική, τους εσωτερικούς χώρους και τον βιομηχανικό σχεδιασμό με βάση την απλότητα, την ποιότητα, τη βιωσιμότητα και τη διαχρονικότητα.

Διαβάστε περισσότερα εδώ

Carl Hansen & Søn

Η δανέζικη εταιρεία κατασκευής επίπλων Carl Hansen & Søn δημιούργησε μαζί με την DUX ένα κρεβάτι με βάση τα σχέδια που βρέθηκαν στα αρχεία του Børge Mogensen. Με κομψό σχεδιασμό και εντυπωσιακή επιλογή υλικών, τα καλύτερα στοιχεία από δύο κόσμους συνδυάζονται.

Διαβάστε περισσότερα εδώ