Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Οι σχεδιαστές μας

CLAESSON KOIVISTO RUNE

Η Claesson Koivisto Rune είναι μια σουηδική αρχιτεκτονική σύμπραξη που ιδρύθηκε στη Στοκχόλμη το 1995 από τους Mårten Claesson, Eero Koivisto και Ola Rune. Ξεκίνησε ως αρχιτεκτονική εταιρεία, αλλά έκτοτε έχει γίνει ένα διεθνώς αναγνωρισμένο, πολυεπιστημονικό γραφείο με έμφαση τόσο στην αρχιτεκτονική όσο και στον σχεδιασμό.

Η DUX είναι η καλύτερη μάρκα επίπλων που έχει γεννήσει η Σουηδία, με διεθνή αναγνώριση που συνήθως ανήκει σε ελάχιστες από τις καλύτερες ιταλικές επωνυμίες.

Mårten Claesson, Eero Koivisto and Ola Rune

Η ιστορία Claesson Koivisto Rune

Οι MÅRTEN CLAESSON, EERO KOIVISTO ΚΑΙ OLA RUNE έγιναν φίλοι πριν από σχεδόν 30 χρόνια όταν γνωρίστηκαν στο Konstfack, το Πανεπιστήμιο Τεχνών, Χειροτεχνίας και Σχεδιασμού στη Στοκχόλμη. Το 1995 άνοιξαν ένα αρχιτεκτονικό γραφείο. Σήμερα, η Claesson Koivisto Rune είναι ένα στούντιο αρχιτεκτονικής και σχεδιασμού διεθνούς φήμης. Τα τελευταία έργα της Claesson Koivisto Rune περιλαμβάνουν τον ανασχεδιασμό του κτιρίου μιας τράπεζας για τη δημιουργία ενός boutique ξενοδοχείου στο Τόκιο, την ανακαίνιση του εντυπωσιακού Grand Hotel Terminus στο Bergen της Νορβηγίας και τον σχεδιασμό μιας σειράς αποκλειστικών ξύλινων επίπλων που κατασκευάζονται χειροποίητα στην Ιαπωνία.

Οι σχεδιαστές έκαναν το ντεμπούτο τους για την DUX το 2017 με τη συλλογή Claesson Koivisto Rune. Εμπνευσμένα από διεθνείς επιρροές, τα κομψά σχέδιά τους ταιριάζουν υπέροχα με τα εικονίδια DUX του Bruno Mathsson, που είναι μερικά από τα πιο κλασικά Σουηδικά έπιπλα του 20ού αιώνα. «Είναι κολακευτικό για μας να βρισκόμαστε σε αυτή την εξαιρετική εταιρεία και πολύ περισσότερο να μας απονέμεται το Βραβείο Bruno Mathsson για το 2015», λέει ο Ola Rune. Αυτή η συλλογή περιλαμβάνει την πολυθρόνα Anita, που περιγράφεται ως «Νορβηγική στο βαθμό που φτιάχνεται από ξύλο.» «Καθώς το πλαίσιο είναι ραβδωτό, υπό μια έννοια πρόκειται για μια πολυθρόνα με τη μορφή μιας ξύλινης καρέκλας. Έτσι, δεν καλύπτει πολύ όγκο στο δωμάτιο και το ημικυκλικό σχήμα της διευκολύνει την τοποθέτηση», λέει ο Mårten Claesson.

«Επιπλέον, είναι λίγο πιο πλατιά και λίγο πιο χαμηλή από άλλες πολυθρόνες. Όχι τόσο στενή και ψηλή, αλλά περισσότερο οριζόντια», συνεχίζει ο Eero Koivisto. Τα μαξιλάρια περιέχουν τα διάσημα σπειροειδή ελατήρια DUX που διασφαλίζουν την άνεση. Το τραπέζι Lunaria κατασκευάζεται από στάχτη που έχει λαδωθεί με κερί και διαθέτει ανώμαλη επιφάνεια που θυμίζει το φεγγάρι. Ταιριάζει υπέροχα με την ξύλινη καρέκλα Anita. Ο κομψός και πολυτελής καναπές Alicia αποτελείται από μέρη που μπορούν να συνδυαστούν με διάφορους τρόπους. Η βάση είναι κατασκευασμένη με το μοναδικό σύστημα ελατηρίων DUX.

«Αυτή η τεχνολογία μας επέτρεψε να δημιουργήσουμε έναν καναπέ που είναι πιο άνετος από οποιονδήποτε άλλο καναπέ οπουδήποτε στον κόσμο, κάτι πραγματικά εξαιρετικό! Δεν 'κάθεστε απλά πάνω του' όπως σε συνηθισμένα έπιπλα με γέμιση. Ο καναπές πάντα επανέρχεται.» «Είναι πραγματικά μια μορφή γλυπτικής», λέει ο Mårten Claesson. Η Claesson Koivisto Rune έχει κερδίσει πολλά έπαθλα και βραβεία την τελευταία δεκαετία. Εκτός από το σημαντικό βραβείο Bruno Mathsson, το στούντιο βραβεύτηκε ως Σχεδιαστής της Χρονιάς της Elle Decoration (2011), Έπιπλα της Χρονιάς (2012) και Προϊόν Υπνοδωματίου της Χρονιάς (2018), ενώ ανακηρύχθηκε Σχεδιαστής της Χρονιάς και Καλύτερη Καρέκλα (2014) από την Elle Decor Italia. Είναι το πρώτο στούντιο στο οποίο απονέμεται το διεθνώς αναγνωρισμένο βραβείο σχεδιασμού Red Dot σε τουλάχιστον πέντε κατηγορίες, συμπεριλαμβανομένης της αρχιτεκτονικής.

Έπιπλα DUX σχεδιασμένα από την Claesson Koivisto Rune

Άλλοι σχεδιαστές DUX