Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Τι Σημαίνουν Πραγματικά τα Όνειρά Σας

Ο ύπνος ταχείας κίνησης των οφθαλμών σας βοηθάει να κατανοήσετε καλύτερα τον εαυτό σας.

Η Furthermore και η DUXIANA παρουσιάζουν το Life, Awakened , μια σειρά από βίντεο και άρθρα που προάγουν τον βαθύ, αναζωογονητικό ύπνο ως τη βάση για έναν δραστήριο, υγιεινό τρόπο ζωής.

«Εκτός από το να κοιμάστε καλά, θέλετε να ονειρεύεστε καλά», λέει ο Rubin Naiman, Ph.D., κλινικός βοηθός καθηγητής ιατρικής στο Κέντρο Ολοκληρωμένης Ιατρικής του Πανεπιστημίου της Αριζόνα στο Tucson. «Οι άνθρωποι που δεν ονειρεύονται καλά είναι ψυχολογικά νωθροί και μπορούν να καταλήξουν σε παθήσεις όπως κατάθλιψη και καθημερινό άγχος.»

Με πολλούς τρόπους, ο ύπνος με ταχεία κίνηση των οφθαλμών (REM) , όταν συμβαίνουν τα περισσότερα όνειρα, είναι ο πρωταρχικός χρόνος του εγκεφάλου για την επεξεργασία των αναμνήσεων και την ανακούφιση της ψυχής. Παρόλο που η σύνδεση δεν είναι πλήρως κατανοητή, το όνειρο συνδέεται έντονα με τη συναισθηματική υγεία.

Με τις σωστές στρατηγικές, μπορείτε να αξιοποιήσετε αυτά που μπορούν να προσφέρουν τα όνειρα και χρησιμοποιήστε τα για να βελτιώσετε την απόδοσή σας, να επιλύσετε τα προβλήματά σας και όχι μόνο. Δείτε πώς:

Σας βοηθούν να δουλέψετε τα συναισθήματά σας. 

Θεωρήστε τον ύπνο REM μια δωρεάν θεραπευτική συνεδρία. «Η επεξεργασία των εμπειριών που δεν γίνεται όταν είμαστε ξύπνιοι, πραγματοποιείται κατά τη διάρκεια του ύπνου REM», λέει ο Naiman, προσθέτοντας ότι περίπου τα δύο τρίτα των νυχτερινών ονείρων περιέχουν αρνητικά συναισθήματα, όπως φόβο ή άγχος. Αυτό είναι υγιές: Σημαίνει ότι επεξεργάζεστε συναισθήματα ή συμβάντα που μπορεί να έχετε αγνοήσει κατά τη διάρκεια της ημέρας.

Τα όνειρα αντιπροσωπεύουν έναν ασυνείδητο τρόπο με τον οποίο ένα άτομο επεξεργάζεται τα πράγματα στον εγκέφαλό του. Εκτός από το να ονειρευόμαστε, το να θυμόμαστε τα όνειρα έχει επίσης συνδεθεί με την καλύτερη ψυχική υγεία.

Επωφεληθείτε:

Για να βελτιώσετε την ανάκλησή των ονείρων σας, αγοράστε ένα ημερολόγιο και κρατήστε το δίπλα στο κρεβάτι σας. Όταν ξυπνάτε, προσπαθήστε να θυμάστε το τελευταίο σας όνειρο. Έπειτα, μόλις πιστεύετε ότι τα καταφέρατε, γράψτε το αμέσως. Μέσα σε επτά έως 10 ημέρες, θα πρέπει να αρχίσετε να θυμάστε τα όνειρά σας συχνότερα.

Μπορείτε επίσης να εξετάσετε το ενδεχόμενο να συμβουλευτείτε τον γιατρό σας σχετικά με τη λήψη βιταμινών B6: Μια νέα μελέτη του Πανεπιστημίου της Αδελαΐδας στην Αυστραλία διαπίστωσε ότι οι άνθρωποι είχαν καλύτερη ανάκληση των ονείρων τους, εάν λάμβαναν 240 mg πριν από τον ύπνο.

Σας δίνουν την ευκαιρία να σκεφτείτε πρωτοποριακά.

Επωφεληθείτε: 

Οι άνθρωποι συχνά έχουν λαμπρές ιδέες ενώ κοιμούνται. «Τα όνειρα πετάνε όλη τη λογική από το παράθυρο και μας επιτρέπουν να σκεφτόμαστε πρωτοποριακά αντί να ακολουθούμε την ίδια διαδρομή ξανά και ξανά», λέει η Deirdre Barrett, Ph.D., βοηθός καθηγητής ψυχολογίας στο Harvard Medical School της Βοστόνης. Μίλησε με διάφορους αθλητές που ανακάλυψαν τρόπους να βελτιώσουν την απόδοσή τους, ενώ ήταν ξαπλωμένοι στο κρεβάτι τους, όπως ένας παίκτης τένις ο οποίος (κυριολεκτικά) ονειρεύτηκε έναν καλύτερο τρόπο σερβίς. Εξασκηθείτε στην επώαση των ονείρων σας, που περιγράφει αναλυτικά η Barrett στο βιβλίο της The Committee of Sleep. Πριν τον ύπνο, καταγράψτε το πρόβλημά σας, οπτικοποιήστε το, και καθώς σας παίρνει ο ύπνος, πείτε στον εαυτό σας ότι θέλετε να επιλύσετε το πρόβλημα όσο έχετε κλειστά τα μάτια σας. Όταν ξυπνήσετε, περάστε μερικά λεπτά ανακαλώντας το όνειρό σας. (Κρατήστε ένα στυλό και χαρτί σε κοντινή απόσταση σε περίπτωση που έχετε μια αναλαμπή.) Όταν η Barrett ζήτησε από τους φοιτητές του πανεπιστημίου να λύσουν τα προσωπικά τους προβλήματα στον ύπνο τους, περίπου οι μισοί ονειρεύτηκαν το ζήτημα και η πλειονότητα των ατόμων ένιωσαν ότι τα όνειρά τους τούς παρουσίασαν μια λύση.

Προειδοποιούν για τα πιθανά προβλήματα υγείας σας. 

Τα επεισόδια που εκτυλίσσονται κατά τη διάρκεια του ύπνου μπορεί να φέρουν κρυμμένες ανησυχίες για την υγεία στην επιφάνεια του μυαλού. «Όταν ονειρευόμαστε, λαμβάνουμε κάποια αισθητηριακά στοιχεία που αγνοούνται την ημέρα όταν εστιάζουμε σε άλλα πράγματα», λέει η Barrett.

Ερευνητές  διαπίστωσαν ότι πολλές γυναίκες βλέπουν στον ύπνο τους ότι πάσχουν από καρκίνο του μαστού, προτού διαγνωστούν. Μελέτες δείχνουν επίσης  ότι  η ιδιοπαθής διαταραχή συμπεριφοράς κατά τον ύπνο REM (RBD), στην οποία οι άνθρωποι βλέπουν ζωντανά, έντονα και βίαια όνειρα, είναι πρώιμη πρόβλεψη για εκφυλιστικές ασθένειες όπως το Πάρκινσον και η άνοια.

Μια άλλη δημοσίευση της  Sleep Medicine διαπίστωσε ότι άτομα με υπνική άπνοια συχνά πάσχουν από εφιάλτες πνιγμού, οι οποίοι εξαφανίστηκαν στο 91 τοις εκατό των ασθενών μόλις ξεκίνησαν να χρησιμοποιούν ένα μηχάνημα συνεχούς θετικής πίεσης αεραγωγών (CPAP).

Ωστόσο, τα όνειρα δεν μπορούν να προβλέψουν το μέλλον. «Είναι περισσότερο ένα σύστημα έγκαιρης προειδοποίησης, ένας τρόπος να προσέχουμε για πιθανά ζητήματα που μπορούν αργότερα να επαληθευτούν ή όχι, στη διάρκεια της ζωής», λέει η Δρ. Kelly Bulkeley, διευθύντρια της Sleep and Dream Database.

Επωφεληθείτε: 

Οι ερμηνείες των ονείρων μπορεί να είναι περισσότερο μεταφορικές παρά κυριολεκτικές. «Μπορεί να χρειαστεί να ψάξεις λίγο πιο βαθιά για να μάθεις τι σημαίνει ο καρκίνος στα όνειρά σου για σένα», λέει η Naiman. «Όταν αναπτύξεις τη συνήθεια να δίνεις τακτικά προσοχή στα όνειρά σου, θα είσαι σε θέση να κατανοείς καλύτερα τι σημαίνουν.» Αξίζει μια επίσκεψη στον γιατρό σας αν πάσχετε από RBD ή οι νυχτερινές περιπέτειες σας οδήγησαν να παρατηρήσετε ένα πρόβλημα. Εάν τα όνειρά σας αφορούν σε κάποιο συγκεκριμένο ζήτημα υγείας, ίσως είναι καιρός να προγραμματίσετε μια ιατρική συνάντηση.

Η άριστη υγεία είναι ένα ισόπλευρο τρίγωνο φυσικής κατάστασης, διατροφής και ύπνου. Η Furthermore και η DUXIANA συνεργάζονται για να σας προσφέρουν μια σειρά προϊόντων που θα σας βοηθήσουν να δώσετε προτεραιότητα σε αυτό το τρίγωνο και να βελτιστοποιήσετε, ως αποτέλεσμα, την απόδοσή σας. Διαβάστε όλα τα άρθρα στη διεύθυνση Furthermore εδώ και προετοιμαστείτε για ένα ξύπνημα.

 

Σχετικά