Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Πόνος στο άνω μέρος της πλάτης και τρόπος ανακούφισης

Η ένταση του πόνου στο άνω μέρος της πλάτης μπορεί να σας κρατήσει μακριά από τις αγαπημένες σας δραστηριότητες. Μην αφήνετε τον πόνο στο άνω μέρος της πλάτης να επηρεάσει αρνητικά τη ζωή σας. Εντοπίστε την υποκείμενη αιτία και αντιμετωπίστε τον έτσι ώστε να ζήσετε τη ζωή σας στο έπακρο. Ακολουθεί μια λίστα με μερικές κοινές αιτίες πόνου στο άνω μέρος της πλάτης, καθώς και μερικές προσεγγίσεις σχετικά με τον τρόπο αντιμετώπισής του.

Τι προκαλεί τον πόνο στο άνω μέρος της πλάτης;

Προβλήματα σε άρθρωση ή δίσκο

Ο πόνος στο άνω μέρος της πλάτης μπορεί να προκληθεί από τραυματισμούς ή επιδείνωση, όπως κήλες σε δίσκους, κατάγματα δίσκων ή η εκφυλιστική νόσος δίσκου. Επιπροσθέτως, οι αρθρώσεις που συνδέουν τα πλευρά με τη σπονδυλική στήλη σας μπορεί να προκαλέσουν ερεθισμό ή να επιφέρουν τραυματισμό. Ένας γιατρός μπορεί να σας βοηθήσει να προσδιορίσετε εάν τα προβλήματα στις αρθρώσεις και τους δίσκους προκαλούν πόνο στο άνω μέρος της πλάτης σας.

Μυικός ερεθισμός

Υπάρχουν μεγάλες ομάδες μυών στο άνω μέρος της πλάτης, οι οποίες συνδέουν τις ωμοπλάτες σας, τον θωρακικό κλωβό και όχι μόνο. Αυτοί οι μύες αποτελούν μια κοινή πηγή πόνου για πολλούς ανθρώπους και μπορούν εύκολα να τραυματιστούν ή να καταπονηθούν από πολλούς τύπους δραστηριοτήτων. Ακόμα και αν δεν κάνετε εντατικές προπονήσεις που να επηρεάζουν το άνω μέρος της πλάτης σας, μπορείτε να αποθηκεύσετε μεγάλη ένταση στην περιοχή των ώμων σας, η οποία μπορεί να οδηγήσει σε πόνο στο άνω μέρος της πλάτης. Συχνά, η κακή στάση του σώματος μπορεί να ερεθίσει τους άνω μύες της πλάτης, όπως το σκύψιμο πάνω από το γραφείο ή ο ύπνος σε μη υποστηρικτικό κρεβάτι με πολύ σκληρά ή πολύ μαλακά μαξιλάρια.

Ποιος διατρέχει κίνδυνο να υποστεί πόνο στο άνω μέρος της πλάτης;

Οποιοσδήποτε μπορεί να αισθανθεί πόνο στο άνω μέρος της πλάτης, αλλά οι αθλητές είναι λίγο πιο πιθανό να υποστούν τραυματισμό στην πλάτη και τους ώμους. Παρόλο που οι τραυματισμοί των ώμων προκύπτουν συνήθως στις αρθρώσεις μεταξύ των ώμων και των βραχιόνων, είναι επίσης δυνατό να προκύψει τράβηγμα, διάστρεμμα ή καταπόνηση μεγάλων μυικών ομάδων στο άνω μέρος της πλάτης κατά τη διάρκεια έντονων ασκήσεων, όπως κωπηλασία, ποδόσφαιρο, πάλη και άλλα.

Πώς αντιμετωπίζεται ο πόνος στο άνω μέρος της πλάτης;

Μασάζ ή θερμή/κρύα θεραπεία

Αν ο πόνος στο άνω μέρος της πλάτης σας είναι σχετικά ήπιος, μπορεί να αισθάνεστε μεγάλη ανακούφιση με ένα καλό μασάζ. Μπορείτε επίσης να δοκιμάσετε να εφαρμόσετε επιθέματα θερμότητας ή/και παγοκύστες (μπορεί να διαπιστώσετε ότι η εναλλαγή τους είναι ιδιαίτερα χρήσιμη), προκειμένου να καταπραΰνετε τον μυϊκό ερεθισμό και το οίδημα. Τα μη συνταγογραφούμενα παυσίπονα μπορούν επίσης να βοηθήσουν. Ωστόσο, αυτές οι μέθοδοι από μόνες τους δεν θα επιλύσουν απαραίτητα τα υποκείμενα προβλήματα προκαλώντας πόνο στο άνω μέρος της πλάτης σας.

Φυσικοθεραπεία ή/και χειρουργική επέμβαση

Αν έχετε μια ειδική πάθηση, τραυματισμό ή νόσο που προκαλεί πόνο στο άνω μέρος της πλάτης, ο γιατρός σας μπορεί να προτείνει χειρουργική επέμβαση ακολουθούμενη από φυσικοθεραπεία ή μόνο φυσικοθεραπεία. Οι φυσικοθεραπευτές μπορούν να σας βοηθήσουν να ανακάμψετε μετά από τυχόν τραυματισμό και επιδείνωση των αρθρώσεων ή των δίσκων και να προλάβετε τον εκ νέου τραυματισμό ενισχύοντας το άνω μέρος της πλάτης σας.

Αφαίρεση στρεσογόνων υλικών και αντικατάσταση μη υποστηρικτικών επίπλων

Εάν μια πτυχή της ζωής σας σάς προκαλεί αδιαμφισβήτητα στρες, είτε πρόκειται για τη δουλειά σας είτε για μια δύσκολη οικογενειακή κατάσταση, κάντε ό,τι μπορείτε για να χτυπήσετε το πρόβλημα στη ρίζα του. Αξιολογήστε εάν μια νέα θέση εργασίας ή μια νέα θέση στην εταιρεία σας θα μπορούσε να σας βοηθήσει να βελτιώσετε την ισορροπία εργασιακής/προσωπικής ζωής ή βρείτε τρόπους να διαμορφώσετε περισσότερο χρόνο για την ατομική φροντίδα σας. Για τους περισσότερους από εμάς, η ένταση αποθηκεύεται στο άνω μέρος της πλάτης, κάτω από τον αυχένα και ανάμεσα στις ωμοπλάτες. Η μείωση του στρες δεν μπορεί να αποδεσμεύσει μόνο αυτήν την ένταση, αλλά και να σας απελευθερώσει σωματικά και πνευματικά, ώστε να έχετε μεγαλύτερη παραγωγικότητα στην εργασία και να απολαμβάνετε προσωπικό χρόνο.

Ο πόνος στην πλάτη μπορεί επίσης να επιδεινωθεί από τη θέση του γραφείου, την καρέκλα ή άλλα έπιπλα στο σπίτι σας. Αν έχετε πρόβλημα με τον ύπνο ή ξυπνάτε με πόνο στο άνω μέρος της πλάτης, μάλλον φταίει το κρεβάτι. Περνάτε σχεδόν το ένα τρίτο της ζωής σας στο κρεβάτι, το χρωστάτε στον εαυτό σας να κάνετε την έρευνα και να επενδύσετε σε ένα στρώμα που να υποστηρίζει το σώμα και τη σπονδυλική σας στήλη σε μια φυσική, χαλαρή θέση για πραγματικά βαθύ και αναζωογονητικό ύπνο.

Το κρεβάτι DUX έχει σχεδιαστεί για να ανακουφίζει κάθε τύπο πόνου στην πλάτη, συμπεριλαμβανομένου του πόνου στο άνω μέρος της πλάτης. Αν υποφέρετε από πόνο στο άνω μέρος της πλάτης, μπορεί να θέλετε να εξερευνήσετε τα μαξιλάρια DUX και το πρωτοποριακό μαξιλάρι DUX Xleep με εσωτερικά ελατήρια. Η συνεχής υποστήριξη που παρέχουν τα μαξιλάρια και στρώματα DUX μπορεί να σας βοηθήσει με όλα όσα χρειάζεστε για να ξυπνήσετε πλήρως ανανεωμένοι. Ακόμα και αν υποφέρετε από πόνο στο άνω μέρος της πλάτης λόγω χρόνιας πάθησης, η υποστήριξη χωρίς πίεση του κρεβατιού DUX μπορεί να βοηθήσει στην ανακούφιση του πόνου της πλάτης σας και να σας χαρίσει έναν καλύτερο ύπνο. Το κρεβάτι DUX είναι διαθέσιμο σε  καταστήματα παγκοσμίως.

Σχετικά