Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Η δραστηριότητα που ονομάζεται ύπνος

Οι περισσότεροι άνθρωποι απολαμβάνουν τον ύπνο ως χρόνο ευλογημένης αδράνειας. Όμως η έρευνα δείχνει ότι ο ύπνος είναι πολύ ενεργή κατάσταση. Επανατοποθετούμε το σώμα μας καθόλη τη διάρκεια της νύχτας, κάτι που είναι φυσιολογικό και χρήσιμο για να διατηρήσουμε καλή κυκλοφορία. Τα σώματά μας απελευθερώνουν σημαντικές ορμόνες κατά τον ύπνο. Το ανοσοποιητικό μας σύστημα επανεκκινείται. Και ο εγκέφαλος συμμετέχει σε με μια ποικιλία κρίσιμων λειτουργιών τακτοποίησης.

Οι Δύο Καταστάσεις Ύπνου

Οι δύο «καταστάσεις» ύπνου που δεν πρέπει να συγχέονται με τα «στάδια» ύπνου είναι: REM, ή Ταχεία Κίνηση του Ματιού και RREM ή αλλιώς Μη Ταχεία Κίνηση των Ματιών.

NREM

Καθώς αρχίζουμε να κοιμόμαστε, μπαίνουμε σε ύπνο NREM. Ο ύπνος NREM αποτελείται και από τα τέσσερα στάδια του ύπνου. Ωστόσο, η διαδικασία REM παρουσιάζεται περιοδικά καθόλη τη διάρκεια του κύκλου.

REM

Πρώτα συμβαίνει περίπου 90 λεπτά μετά την είσοδο σε κατάσταση ύπνου και επανεμφανίζεται κάθε 90 λεπτά, με μεγαλύτερη διάρκεια όσο περνάει η νύχτα.

  • Παρέχει ενέργεια στον εγκέφαλο και το σώμα
  • Υποστηρίζει την απόδοση κατά τη διάρκεια της μέρας
  • Ο εγκέφαλος είναι ενεργός και προκύπτουν όνειρα
  • Τα μάτια κινούνται πίσω και μπροστά
  • Το σώμα ακινητοποιείται καθώς οι μύες είναι απενεργοποιημένοι

REM ένα Μικρό Όνειρο για Εμένα

Το REM λαμβάνει το όνομά του από τις γρήγορες κινήσεις των ματιών που εμφανίζονται σε αυτό το στάδιο ύπνου. Χαρακτηρίζεται επίσης από ξαφνική και θεαματική απώλεια του μυϊκού τόνου. Στην πραγματικότητα, οι σκελετικοί μύες ενός ατόμου κατά τη διάρκεια του ύπνου REM παραλύουν αποτελεσματικά. Αυτό το στάδιο επισημαίνεται με ένα επίπεδο δραστηριότητας εγκεφαλικού κύματος που μοιάζει με κατάσταση αφύπνισης και είναι το στάδιο ύπνου όταν προκύπτουν όνειρα. Ο ύπνος REM ήταν το πρώτο έγγραφο των ερευνητών το 1953. Καθώς τα όνειρα αποτελούσαν σημαντικό θέμα στη μελέτη της ψυχολογίας, αυτή η ανακάλυψη θεωρήθηκε πρωτοποριακή. Ακολουθεί απόσπασμα από την έκθεση τους:

Η ζωντανή ανάκληση που ήταν δυνατό να προκληθεί στη μέση της νύχτας όταν ένας συμμετέχων αφυπνιζόταν ενώ τα μάτια του είχαν γρήγορη κίνηση ήταν κάτι το αξιοσημείωτο. [Φαίνεται ότι άνοιξε]… ένας συναρπαστικός νέος κόσμος στους συμμετέχοντες, των οποίων μόνο οι προηγούμενες αναμνήσεις των ονείρων ήταν η ασαφής ανάκληση το επόμενο πρωί. Τώρα, αντί για κάποια φευγαλέα ματιά στον κόσμο των ονείρων κάθε βράδυ, οι συμμετέχοντες μπορούσαν να ανακαλέσουν στη μέση της νύχτας δέκα με δώδεκα όνειρα κάθε βράδυ.
(Dement, 1978, σελ. 37, αναφέρεται στο Pinel, 1993)

Ενώ εσύ κοιμόσουν

Κατά τη διάρκεια των βαθιών σταδίων του ύπνου NREM (Στάδια 3 και 4), το σώμα επιδιορθώνει και αναγεννά τους ιστούς, δημιουργεί οστά και μύες και λειτουργεί ως μέσο ενίσχυσης του ανοσοποιητικού συστήματος. Καθώς μεγαλώνετε, κοιμάστε πιο ελαφριά και λιγότερο βαθιά. Η γήρανση σχετίζεται επίσης με μικρότερα χρονικά διαστήματα ύπνου, παρότι μελέτες δείχνουν ότι ο απαιτούμενος ύπνος δεν φαίνεται να μειώνεται με την ηλικία. Εάν ο ύπνος μειωθεί, το σώμα δεν έχει χρόνο να ολοκληρώσει όλες τις φάσεις που απαιτούνται για την αποκατάσταση των μυών, την ενοποίηση της μνήμης και την απελευθέρωση ορμονών που ρυθμίζουν την ανάπτυξη και την όρεξη. Το αποτέλεσμα είναι να ξυπνάμε λιγότερο προετοιμασμένοι να συγκεντρωθούμε, να λάβουμε αποφάσεις ή να συμμετάσχουμε πλήρως στις σχολικές, εργασιακές και κοινωνικές δραστηριότητες.

Σχετικά