Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Καθαρισμός Ύπνου

Μια πρόσφατη μελέτη της Maiken Nedergaard, συνδιευθύντριας του Πανεπιστημίου του Κέντρου Rochester για τη Μεταφραστική Νευροϊατρική, έχει αποκαλύψει την ύπαρξη ενός συστήματος που απορρίπτει τα απόβλητα από τον εγκέφαλο.

Η μελέτη, που δημοσιεύθηκε στο Journal Science, αποκαλύπτει ότι η μοναδική μέθοδος αφαίρεσης απορριμμάτων από τον εγκέφαλο, που ονομάζεται γλεμφικό σύστημα, είναι κυρίως ενεργή κατά τη διάρκεια του ύπνου.

Το σύστημα που είναι υπεύθυνο για την απόρριψη των κυτταρικών αποβλήτων στο υπόλοιπο σώμα, το λεμφικό σύστημα, δεν εκτείνεται μέχρι τον εγκέφαλο. Αντίθετα, ο εγκέφαλος αντλεί το εγκεφαλονωτιαίο υγρό μέσω του εγκεφαλικού ιστού, απορρίπτει τα απορρίμματα στο κυκλοφορικό σύστημα από όπου τελικά φτάνουν στο γενικό σύστημα κυκλοφορίας του αίματος και, τελικά, στο ήπαρ.

Η έγκαιρη αφαίρεση των απορριμάτων από τον εγκέφαλο είναι σημαντική. Εάν επιτρέπεται η συσσώρευση ή η παραμονή εντός του σώματος για μεγάλο χρονικό διάστημα, τα απόβλητα γίνονται τοξικά, επιβλαβή ή φονικά κύτταρα. Τα κύτταρα του εγκεφάλου είναι ιδιαίτερα ευαίσθητα και πολλές νευρολογικές παθήσεις όπως η νόσους του Πάρκινσον, του Χάντινγκτον και Κινητικού Νευρώνα συσχετίζονται με εγκεφαλικές βλάβες λόγω απέκκρισης. Η νόσος του Alzheimer, για παράδειγμα, χαρακτηρίζεται από μια συσσώρευση του αμυλοειδούς βήτα των μεταβολικών αποβλήτων, η οποία οδηγεί σε άνοια.

Διαβάστε την πλήρη μελέτη

Σχετικά