Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Πόνος Στη Μέση Της Πλάτης και Τρόπος Ανακούφισης

Η θωρακική περιοχή της πλάτης σας (άνω-μεσαίο τμήμα της πλάτης ή μέση της πλάτης) μπορεί να πονάει για διάφορους λόγους.  Συνήθως, ο πόνος στη μέση της πλάτης δεν είναι αποτέλεσμα ενός πιο σοβαρού προβλήματος της σπονδυλικής στήλης. Παρόλα αυτά, o πόνος στη μέση της πλάτης μπορεί να προκύψει από μια σειρά καθημερινών δραστηριοτήτων ή από πιο σοβαρές παθήσεις ή ασθένειες. Ανακαλύψτε μερικές από τις συνήθεις αιτίες, τους παράγοντες κινδύνου και τις θεραπείες για τον πόνο στη μέση της πλάτης παρακάτω.   

Τι προκαλεί τον πόνο στη μέση της πλάτης;

Τραυματισμός

Όσο και αν προσπαθούμε να τους αποφύγουμε, οι τραυματισμοί είναι γνωστό ότι είναι μία από τις συνηθέστερες αιτίες πόνου στη μέση της πλάτης. Οι τραυματισμοί μπορούν να περιλαμβάνουν κήλες σε δίσκους, διαστρέμματα ή πιο σοβαρά κατάγματα. Η θωρακική σπονδυλική στήλη είναι εξαιρετικά δυνατή και ανθεκτική, καθώς είναι κατασκευασμένη έτσι ώστε να υποστηρίζει το άνω μέρος του σώματος και τα εσωτερικά όργανα. Αν βιώνετε πόνο στη μέση της πλάτης, είναι πολύ πιθανό το αποτέλεσμα κάποιου σωματικού ή εξωτερικού τραυματισμού σε αυτό το τμήμα της πλάτης σας.

Παθήσεις ή Νόσοι

Ο πόνος στη μέση της πλάτης μπορεί επίσης να προκληθεί από μια μεγάλη ποικιλία παθήσεων ή νόσων. Η οστεομυελίτιδα και η εκφυλιστική νόσος του δίσκου είναι γνωστό ότι συμβάλλουν στη δυσφορία αυτής της περιοχής. Επιπροσθέτως, ο πόνος στη μέση της πλάτης μπορεί να είναι σύμπτωμα νόσου της ουροδόχου κύστης και ακόμα και καρδιακής προσβολής (αυτό το σύμπτωμα καρδιακής προσβολής εμφανίζεται πιο συχνά στις γυναίκες). Εάν αισθανθείτε αιφνίδιο και συνεχή πόνο στη μέση της πλάτης για περισσότερα από λίγα λεπτά κάθε φορά, πρέπει να αναζητήσετε αμέσως ιατρική βοήθεια.

Κακή στάση σώματος

Περνάτε τις ημέρες σας σκυμμένοι πάνω από τον υπολογιστή προσπαθώντας να βγάλετε άκρη με όλα τα στοιχεία από υπολογιστικό φύλλο σε υπολογιστικό φύλλο; Ή κοιμάστε σε άβολες θέσεις και στριφογυρνάτε για να νιώσετε άνετα; Η κακή στάση του σώματος κατά τη διάρκεια της ημέρας ή όταν κοιμάστε μπορεί να σας προκαλέσει πόνο στη μέση της πλάτης που μπορεί να είναι δύσκολο να αντιμετωπιστεί αν δεν αλλάξετε τις συνήθειες και το περιβάλλον σας με κάποιον τρόπο.

Ποιος διατρέχει κίνδυνο για πόνο στη μέση της πλάτης;

Σχεδόν όλοι μπορούν να νιώσουν πόνο στη μέση της πλάτης. Αυτός ο τύπος πόνου στην πλάτη είναι λιγότερο συγκεκριμένος σε συνθήκες όπως η εγκυμοσύνη, γεγονός που θέτει σε καταπόνηση το κάτω τμήμα της πλάτης, παρόλο που όπως και στις περισσότερες περιπτώσεις πόνου στην πλάτη, ο πόνος στη μέση της πλάτης μπορεί να γίνει συχνότερος όσο μεγαλώνετε.

Πώς αντιμετωπίζεται ο πόνος στη μέση της πλάτης;

1. Αντιμετώπιση του Πόνου

Εάν αισθάνεστε πόνο στη μέση που δεν είναι πολύ σοβαρός ή συνεχής, μπορείτε να δοκιμάσετε να εφαρμόσετε ζεστό ή κρύο επίθεμα. Τα επιθέματα θερμότητας ανακουφίζουν από την ακαμψία και τον πόνο, ενώ ο πάγος μπορεί να βοηθήσει στη μείωση του οιδήματος. Μπορείτε επίσης να δοκιμάσετε μη συνταγογραφημένα φάρμακα (βεβαιωθείτε ότι ακολουθείτε τις οδηγίες της συσκευασίας). Αν, ωστόσο, ο πόνος επιμένει, πρέπει να συμβουλευτείτε γιατρό.

2. Εντοπίστε την υποκείμενη αιτία

Ένας γιατρός ή ένας χειροπράκτης μπορεί να σας βοηθήσει να προσδιορίσετε τι συγκεκριμένα προκαλεί πόνο στη μέση της πλάτης σας. Ο γιατρός σας ενδέχεται να σας παραπέμψει σε έναν ειδικό που μπορεί να διαγνώσει ή τουλάχιστον να εξαλείψει τις συνήθεις αιτίες πόνου στη μέση της πλάτης. Η λήψη μιας οριστικής απάντησης από έναν επαγγελματία υγείας θα σας επιτρέψει να συνεργαστείτε μαζί του σε ένα θεραπευτικό πρόγραμμα που θα πρέπει να βοηθήσει στη θεραπεία της πάθησης.

3. Φυσικοθεραπεία

Ένας φυσικοθεραπευτής μπορεί να σας καθοδηγήσει με ασκήσεις που θα βοηθήσουν στην ενίσχυση των εξασθενημένων μυών της πλάτης ώστε να σταματήσει ο μελλοντικός τραυματισμός ή η καταπόνηση από κατάχρηση.

4. Καλή στάση σώματος χωρίς εμπόδια

Τα έπιπλα στα οποία περνάτε πολύ χρόνο πρέπει να είναι όσο το δυνατόν πιο υποστηρικτικά εργονομικά. Επενδύστε σε μια καλή καρέκλα γραφείου για τη δουλειά και παίξτε με τη διαμόρφωση του γραφείου και του υπολογιστή σας, για να βρείτε μια διαρρύθμιση που θα σας επιτρέψει να διατηρείτε καλή στάση σώματος. Εάν βυθίζεστε σε αυτόν τον παλιό καναπέ μέχρι που το πιγούνι σας να αγγίζει πρακτικά το στήθος σας, τότε μάλλον ήρθε η ώρα να αγοράσετε καινούριο. Και αν ξυπνήσετε και αισθάνεστε πόνο στη μέση της πλάτης, τότε ήρθε μάλλον η ώρα να ψάξετε για νέο κρεβάτι.

Ακόμα κι αν γνωρίζετε ότι ο πόνος στη μέση της πλάτης προκαλείται από μια πάθηση όπως εκφυλιστική νόσος του δίσκου ή οστεοαρθρίτιδα, ένα πιο υποστηρικτικό κρεβάτι μπορεί να ανακουφίσει την πίεση της σπονδυλικής στήλης, να επιτρέψει στους μύες να χαλαρώσουν βελτιώνοντας την κυκλοφορία και να σας βοηθήσουν να αποκτήσετε ό,τι άλλο χρειάζεστε. Το κρεβάτι DUX έχει σχεδιαστεί να προσφέρει συνεχή στήριξη, χωρίς πίεση, κάθε νύχτα συνεχώς. Ένα κρεβάτι της DUXIANA μπορεί να συμβάλει στην ανακούφιση του πόνου στη μέση της πλάτης και στη στήριξη των θεραπευτικών επιλογών που συνιστά ο γιατρός σας για οποιαδήποτε υποκείμενη αιτία.

Σχετικά