Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Απογειώστε τη Φωλιά Σας με Πούπουλα Πάπιας Eider

«Υπάρχουν περισσότερες Lamborghini που φτιάχνονται κάθε χρόνο από πουπουλένια παπλώματα»

Τα πούπουλα της πάπιας Eider δεν συγκρίνονται. Καθώς πρόκειται για προστατευόμενο είδος, συλλέγονται μόνο αυτά που πέφτουν φυσικά από τις θηλυκές πάπιες που κλωσσάνε τα αυγά τους. Όταν είναι στη φωλιά, οι θηλυκές πάπιες που κλωσσάνε τα αυγά ρίχνουν το εξαιρετικά αφράτο κάτω στρώμα από πούπουλα που καλύπτει την απαλή κοιλιά τους έτσι ώστε η θερμότητα του σώματός τους να μπορεί να μεταφερθεί απευθείας στα αυγά τους που επωάζονται. Όταν οι μέλλουσες μητέρες φεύγουν από τις φωλιές τους για να βρουν τροφή, οι εκπαιδευμένοι συλλέκτες αφαιρούν προσεκτικά τα πούπουλα που έχουν πέσει και τα αντικαθιστούν με άχυρο.

Πάνω από 60 φωλιές χρειάζονται για να συλλεχθούν αρκετά πούπουλα για ένα μόνο πάπλωμα, το οποίο θα περιέχει κατά μέσο όρο περίπου ένα κιλό. Η ετήσια συγκομιδή από πούπουλα πάπιας Eider παγκοσμίως είναι η πολύτιμη ποσότητα των 2.267 κιλών. Σε αντίθεση, δεκάδες χιλιάδες τόνοι πούπουλου χήνας παράγονται κάθε χρόνο.

«Κάθε χρόνο κατασκευάζονται περισσότερες Lamborghini από πουπουλένια παπλώματα» ενημερώνει ο Michael de la Place, ειδικός στα πούπουλα πάπιας Eider και ιδρυτής της εταιρείας πολυτελών λευκών ειδών, St. Genéve. «Τα πούπουλα πάπιας Eider είναι το απόλυτο υλικό για παπλώματα, δεν υπάρχει τίποτε άλλο που να προσομοιάζει.» Μια ευχάριστη σκέψη για αυτούς που θέλουν το καλύτερο; Σε αυτή την περίπτωση το χειμερινό πάπλωμα DUX Super King με μεταξωτό κάλυμμα, σε τιμή λιανικής 11.665 δολ. ΗΠΑ.

Ως Πρόεδρος της Downmark, ένας μη κερδοσκοπικός οργανισμός που ανήκει στη βιομηχανία του πούπουλου, είναι λογικό ο Michael de la Place να είναι τόσο παθιασμένος με τα πούπουλα πάπιας eider. Το DUX έχει τη σπάνια εμπειρογνωμοσύνη του: συνεργάζεται μαζί μας σε διάφορα προϊόντα. Ο de la Place συνεργάζεται στον σχεδιασμό των παπλωμάτων, των σεντονιών και των μαξιλαριών μας. Η εμπειρική γνώση του για τα πούπουλα και το βαμβάκι τού επιτρέπει να δημιουργεί σχέδια που είναι εξαιρετικά αποδοτικά.

«Με μονωτικά υλικά, όσο μικρότεροι είναι οι θύλακες αέρα, τόσο υψηλότερη είναι η μονωτική επένδυση», εξηγεί ο de la Place. Οι ίνες στα πούπουλα της πάπιας Eider είναι εξαιρετικά λεπτές, το πάχος των οποίων είναι μόνο ένα κλάσμα μιας ανθρώπινης τρίχας. Οι ίνες συνεργάζονται φυσικά, σχηματίζοντας μια εξαιρετικά απαλή μάζα, αλλά με πολύ μικρότερο βάρος σε σχέση με άλλα πούπουλα. «Το πούπουλο της πάπιας Eider έχει διπλάσιο πάχος από το πούπουλο της χήνας, οπότε είναι πολύ πιο ζεστό το χειμώνα. Και το καλοκαίρι αναπνέει καλύτερα, οπότε είναι πιο δροσερό.» Σωστό: ένα άριστης ποιότητας πάπλωμα διατηρεί τη θερμοκρασία του σώματός σας σταθερή ανεξάρτητα από τη θερμοκρασία του δωματίου, με αποτέλεσμα να μπορείτε να χρησιμοποιείτε το πάπλωμα από πούπουλα πάπιας Eider όλο το χρόνο.

Πάπιες στο Ψύχος Φέρνουν Παπλώματα με Ζέστη

Η κοινή πουπουλόπαπια Eider κατοικεί στην υποαρκτική περιοχή και περνάει το μεγαλύτερο μέρος της ζωής της στα ωκεάνια ύδατα γύρω από τον Πολικό Κύκλο. Οι απίστευτες μονωτικές ιδιότητες που έχουν τα πούπουλα της πάπιας τη προστατεύουν κυριολεκτικά από το ψύχος: οι χειμερινές θερμοκρασίες στον Βόρειο Ατλαντικό Ωκεανό μπορούν να πέσουν κάτω από το μηδέν και ο ωκεανός παραμένει υγρός μόνο λόγω της περιεκτικότητάς του σε αλάτι.

Οι περισσότερες πουπουλόπαπιες Eider έχουν τις φωλιές τους στην Ισλανδία, και η συγκομιδή πούπουλου πάπιας είναι μια ισλανδική απασχόληση που εξασκείται εδώ και μια εκατονταετία. Παρόλο που η πουπουλόπαπια Eider είναι άγρια, έχει γίνει τόσο ανεκτική με τον άνθρωπο που μερικές μπορείς να τις χαϊδέψεις όταν κάθονται στη φωλιά τους.

Πρόσφατες μελέτες επιβεβαίωσαν την κοινή γνώση ότι δεν προκαλείται καμία βλάβη ούτε στις πάπιες ούτε στα αυγά τους λόγω της συγκομιδής του πούπουλου. Στην πραγματικότητα, ένας αυξανόμενος αριθμός θεριστών είναι οικολογικοί εθελοντές που υποστηρίζουν καταφύγια άγριας πανίδας ακριβώς για τις πάπιες των οποίων συλλέγουν τα πούπουλα. Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι το πούπουλο της πάπιας είναι το μόνο πούπουλο που συλλέγεται: όλα τα άλλα πούπουλα είναι παραπροϊόν της βιομηχανίας κρέατος πουλερικών.

Η αληθινή ιστορία

Λόγω της ανεπάρκειας και της υψηλής τιμής του πούπουλου, κυκλοφόρησαν στην αγορά παπλώματα με ψεύτικο πούπουλο πάπιας. Ο de la Place έχει μια απλή δοκιμή για να προσδιορίσει αν ένα πάπλωμα περιέχει πούπουλο πάπιας. «Επειδή το πούπουλο πάπιας προσκολλάται, απλά πιάστε μια γωνία του παπλώματος, πιάστε το πούπουλο στο εσωτερικό και προσπαθήστε να το χωρίσετε», εξηγεί ο de la Place. Εάν έχει την αίσθηση Velcro και κολλάει το ένα πάνω στο άλλο, τότε ξέρετε ότι είναι πούπουλο πάπιας.»