Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

LIVING ICONS ΑΠΟ ΤΗΝ DUX

Μια έκθεση επιμελημένη από την Pernille Vest

Η DUX παρουσιάζει την έκθεση Living Icons σε συνδυασμό με τη φετινή έκδοση του 3DaysofDesign στην Κοπεγχάγη. Η διακοσμήτρια εσωτερικών χώρων Pernille Vest επιμελήθηκε την έκθεση Living Icons στο Galleri Mikael Andersen με βάση τα εμβληματικά έπιπλα του Bruno Mathsson.

«Η έκθεση Living Icons είναι ένας φόρος τιμής στα διαχρονικά κλασικά σχέδια του Bruno Mathsson που σχεδιάστηκαν για την DUX. Η έκθεση Living Icons βασίζεται στην αλληλεπίδραση αντικειμένων από σύγχρονους σκανδιναβικούς σχεδιαστές που, όσον αφορά τη μορφή και το υλικό, αμφισβητούν και ταυτόχρονα αντικατοπτρίζουν τον εμβληματικό σχεδιασμό του Bruno Mathsson» αναφέρει η Pernille Vest, διακοσμήτρια εσωτερικών χώρων και επιμελήτρια της έκθεσης.

Ο αρχιτέκτονας και σχεδιαστής Bruno Mathsson γεννήθηκε το 1907 στο Värnamo της Σουηδίας και είναι ο σχεδιαστής που επηρέασε περισσότερο τον σύγχρονο σουηδικό σχεδιασμό επίπλων. Κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του '60 και του '70, η DUX διατηρούσε στενή συνεργασία με τον Mathsson, γεγονός που οδήγησε σε πολλά από τα διαχρονικά κλασικά σχέδια της DUX, όπως οι πολυθρόνες και τα υποπόδια Ingrid, Jetson, Karin, Karin 73 και Pernilla 69 και το βοηθητικό τραπέζι Karin.

Ο Bruno Mathsson ήταν ένας από τους πρωτοπόρους του στιλ που έγινε γνωστό ως Swedish Modern (μοντέρνο σουηδικό στιλ). Όσο κλασικά είναι τα έπιπλά του, το ίδιο κλασική είναι η ιστορία του τρόπου με τον οποίο ο Bruno Mathsson κάθισε σε μια χιονοστιβάδα για να δημιουργήσει το ιδανικό σχήμα για ένα έπιπλο. Για τον Mathsson, αφετηρία ενός επίπλου ήταν πάντα το σχήμα του σώματος και η μηχανική του καθίσματος –η αλληλεπίδραση μεταξύ επίπλων και ανθρώπων.

Όπως το έθεσε ο ίδιος:

«Το απόλυτο κάθισμα είναι τέχνη, που δεν θα έπρεπε να είναι. Αντιθέτως, η παραγωγή επίπλων για κάθισμα πρέπει να γίνεται με τέτοιου είδους τέχνη, ώστε η ίδια η διαδικασία του καθίσματος να μην μετατρέπεται σε τέχνη.»


– BRUNO MATHSSON

LIVING ICONS ΑΠΟ ΤΗΝ DUX
Galerie Mikael Andersen
Bredgade 63
1260 Κοπεγχάγη


Η έκθεση θα είναι ανοιχτή κατά τη διάρκεια του 3DaysofDesign, 15–17 Ιουνίου 2022
Ώρες λειτουργίας 10:00–17:00

Επισκεφθείτε την ιστοσελίδα 3daysofdesign