Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Πρωτοποριακή άνεση από το 1926

Σχεδόν έναν αιώνας μετά την ίδρυσή της, η σουηδική εταιρεία κατασκευής κρεβατιών DUX συνεχίζει να προσφέρει άνεση με έναν εξαιρετικό συνδυασμό δεξιοτεχνίας και καινοτομίας.

Ομιλία: Ben Thomas, περιοδικό Sleeper

Όταν ο Σουηδός σοκολατοποιός Efraim Ljung ταξίδεψε στο Σικάγο για ένα επαγγελματικό ταξίδι το 1924, δεν είχε την παραμικρή ιδέα ότι αφού επέστρεφε στο Malmö, το ενδιαφέρον του θα άλλαζε σύντομα από το ζαχαροπλαστική προς μια επιχείρηση κλινοσκεπασμάτων, που θα έφταναν να τη διαχειρίζονται σήμερα τα τέσσερα δισέγγονά του.

Όπως λέει η ιστορία, ο Ljung – ο οποίος έπασχε από ρευματισμούς και συχνά είχε προβλήματα με τον ύπνο – ξύπνησε αναζωογονημένος μετά από μια ήσυχη νύχτα στο ξενοδοχείο του Σικάγο και, κατακλυσμένος από περιέργεια, χρησιμοποίησε ένα μαχαίρι για να ανοίξει το στρώμα και να δει τι ήταν μέσα. Αυτό που βρήκε ήταν ένα δίκτυο εύκαμπτων χαλύβδινων ελατηρίων, και ενώ ο Ljung έραβε προσεκτικά το στρώμα ξανά, η ανάμνηση έμεινε ζωηρή στο μυαλό του.

Από εκείνη τη μέρα, η προσοχή του μεταφέρθηκε από τη σοκολάτα στα στρώματα και άρχισε να πειραματίζεται με χαλύβδινα ελατήρια διαφόρων αντοχών και ελαστικότητας. Δύο χρόνια αργότερα παρουσιάστηκε το πρώτο κρεβάτι DUX, με ένα καινοτόμο σύστημα ελατηρίων που αντιδρούσε στην πίεση και το βάρος μέσω χιλιάδων πηνίων αλληλοσύνδεσης. Η ίδια προσέγγιση με γνώμονα την άνεση εφαρμόστηκε αργότερα στα έπιπλα, με τον γιο του Ljung Erik να ζωντανεύει τα σχέδια του Σουηδού συμπατριώτη του Bruno Mathsson τη δεκαετία του 1960 και του 70. Ανάμεσα στα κομμάτια που παρήχθησαν, τα Jetson και Pernilla 69 παραμένουν στη συλλογή μέχρι και σήμερα, εκφράζοντας ένα εμφανώς σκανδιναβικό στυλ.

Από τότε, η οικογένεια συνεχίζει τη φιλοσοφία του Efraim, αξιοποιώντας τις ιδέες του για την ανάπτυξη προϊόντων που παρέχουν άνεση, επιδόσεις και μακροζωία. «Το βασικό όραμα ήταν πάντα να κατασκευάζουμε τα κορυφαία προϊόντα άνεσης και δεξιοτεχνίας», λέει ο Henrik Ljung, διευθυντής τέταρτης γενιάς, σε μια ξενάγηση του εργοστασίου της επιχείρησης στο Sösdala, όπου μια μικρή ομάδα πολυάσχολων τεχνιτών δημιουργούν καρέκλες και τραπέζια για πελάτες φιλοξενίας και λιανικής παγκοσμίως. «Είμαστε υπερήφανοι για τις παραδοσιακές μεθόδους μας», συνεχίζει ο Ljung. «Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι παραβλέπουμε τις νέες τεχνολογίες, το αντίθετο.»

Η τεχνολογία διαδραματίζει μεγαλύτερο ρόλο στο Porto, όπου η DUX κατασκευάζει κρεβάτια και ταπετσαρίες για πάνω από 30 χρόνια, χρησιμοποιώντας λογισμικό CAD και μηχανήματα κοπής CNC, καθώς και κοπές μεγάλων ποσοτήτων υφασμάτων με το χέρι. Αυτός ο συνδυασμός κληρονομιάς και καινοτομίας οδήγησε στην κυκλοφορία πρωτοποριών στον κλάδο, όπως το επίστρωμα με δυνατότητα αντικατάστασης και το σύστημα Pascal, που περιλαμβάνει εναλλάξιμες κασέτες ελατηρίων που επιτρέπουν τη ρύθμιση της επιθυμητής σκληρότητας του κρεβατιού. Με το όνομά του από τον Γάλλο μαθηματικό και επιστήμονα Blaise Pascal, το πατενταρισμένο σύστημα βλέπει τα ελατήρια που είναι διατεταγμένα ώστε να ταιριάζουν στις τρεις ζώνες άνεσης του σώματος - τους ώμους, τους γοφούς και τα πόδια - με κάθε σημείο να είναι εξατομικεύσιμο χρησιμοποιώντας μια μαλακή, μεσαία, σκληρή ή πολύ σκληρή κασέτα. Για τα ξενοδοχεία, αυτό σημαίνει ότι όχι μόνο τα κρεβάτια μπορούν να προσαρμοστούν για τον κάθε φιλοξενούμενο, αλλά παρατείνει επίσης τη διάρκεια ζωής τους, αφού εάν τα ελατήρια φθαρούν ή αρχίσουν να βουλιάζουν, μόνο ένα μέρος του συστήματος αντικαθίσταται αντί για ολόκληρο το στρώμα. «Εξελίξαμε την προσφορά μας για να ανταποκριθούμε στις μεταβαλλόμενες ανάγκες των πελατών», εξηγεί ο Ljung. «Σήμερα εστιάζουμε περισσότερο στην αειφορία και στην προστασία του περιβάλλοντος.»

Τα συστατικά των προϊόντων DUX, μαζί με τα υλικά που χρησιμοποιούνται για την κατασκευή τους, ενισχύουν το πνεύμα προστασίας του πλανήτη μέσω της δημιουργίας ενός προϊόντος που αντέχει στον χρόνο. Οι βάσεις των κρεβατιών, για παράδειγμα, είναι κατασκευασμένες από ξύλο που συλλέγεται από τη βόρεια Σουηδία, όπου οι δριμείς ψυχροί χειμώνες παράγουν ένα αργά αναπτυσσόμενο, ανθεκτικό πεύκο, ενώ το σουηδικό ατσάλι, το ελαστικό hevea και το βαμβάκι με υψηλές τιμές νήματος χρησιμοποιούνται για το συνεχές τύλιγμα, το γέμισμα και την ταπετσαρία των στρωμάτων του.

Αυτά τα διαπιστευτήρια, εκτός από το επίπεδο άνεσης και εξατομίκευσης που προσφέρεται σε όλη τη σειρά DUX – από το χαμηλού προφίλ DUX 1001 έως το πολυτελές DUX Xclusive με την πρόσθετη προσαρμογή οσφυϊκής στήριξης – οδήγησαν την εταιρεία στη συμμετοχή σε πρότζεκτ πολυτελών ξενοδοχείων, όπως η Grand Hôtel της Στοκχόλμης, καθώς και σε μπουτίκ όπως το Audo της Κοπεγχάγης και το Pater Noster στην πατρίδα της, Σουηδία, όπου οι προσκεκλημένοι μπορούν να απολαύσουν τη θέα των αστεριών σε ένα κρεβάτι εξωτερικού χώρου με ακτίνες.

«Ο τομέας ξενοδοχείων είναι εξαιρετικά σημαντικός για εμάς και είμαστε υπερήφανοι για τις συνεργασίες μας», λέει ο Επικεφαλής της Νέας Γενιάς Kevin Slade, ο οποίος αποκαλύπτει ότι πριν από 14 χρόνια, ο όμιλος άνοιξε το δικό του ξενοδοχείο στο Malmö για να κατανοήσει καλύτερα τι σημαίνει να είσαι διαχειριστής φιλοξενίας. Σήμερα, η DUXIANA λειτουργεί ως επωαστήρας για ιδέες, τιμώντας το παρελθόν ενώ προτείνει ταυτόχρονα προϊόντα του μέλλοντος, μερικά από τα οποία θα αποκαλυφθούν στην έκδοση 106. Μείνετε συντονισμένοι.

Δείτε το άρθρο εδώ 

Σχετικά